James W. Doughtie

James Weymess Doughtie

Ik ben geboren op 27 september 1971 in Edinburgh, Schotland. Hier heb ik tot mijn 2e jaar gewoond. Vanwege het werk van mijn vader zijn wij naar Nederland verhuisd.

Mijn beide ouders zijn “golf verslaafd”. Mijn broer, zus en ik zijn dus al op jonge leeftijd in aanraking gekomen met golf. Aangezien al de vakanties in St. Andrews werden doorgebracht, speelde ik daar mijn eerste rondjes golf. Zodoende werd ik ook besmet met het “ Golf virus”

In Nederland besloot ik het golfen door te zetten door lid te worden van Riverside (wat later overging naar GC Broekpolder) en Golfclub Kralingen. Tot mijn 18e bleef ik uitkomen voor GC Kralingen als amateur, maar besloot er toen ook mijn beroep van te maken.

Aangezien alle vakanties in St. Andrews doorgebracht werden, waren we in de loop der tijd bevriend geraakt met onder andere de professional van Crail Golfing Society. Ik vertrok naar St. Andrews om mijn golf carrière in golf door te zetten. De professional op Crail nam mij onder zijn hoede. Ik had geen betere plek kunnen hebben om het “vak”  te leren.

Ik begon direct aan de PGA opleiding, maar ik had ook de droom om als tourspeler door te gaan. Na een aantal jaren op de Tartan Tour, met een paar goede resultaten, besloot ik naar de Q-school te gaan in Spanje. Al snel werd mij duidelijk dat ik voor tourspeler niet voldoende in huis had.

Zo besloot ik om deze droom, als tourspeler, op een lag pitje te zetten. Ik ronde mijn opleiding bij de PGA af. In 1992 keerde ik, met diploma op zak, terug naar Nederland. Voordat ik een baan aangeboden kreeg op GC Broekpolder heb ik nog gewerkt op Golfbaan de Rottebergen en Golf & Country Club Capelle aan den IJssel.

Over het aanbod om teaching pro te worden op GC Broekpolder, hoefde ik niet lang na te denken. Het was een goede keuze voor mij tot op de dag van vandaag. Het mooiste van een vaste plek vind ik het feit dat je iedereen goed gaat leren kennen. Sommige golfers heb ik zien opgroeien van jeugdspeler tot nu zelf volwassenen met kinderen.

Tevens heb ik de afgelopen jaren veel vrienden gemaakt op de Club. Zeker onder de personeelsleden. Zo is er bijvoorbeeld Fred, die er altijd voor mij is, al is het maar even voor een kletspraatje.

Mijn carrière heb ik te danken aan een aantal mensen.

Om te beginnen met Richard van de Heijkant en Henk Kuisters. Zij zijn in mijn gehele golf carrière mijn enige swingcoaches geweest.

Greham Lennie, mijn baas in Schotland, van hem heb ik golf leren respecteren op en buiten de baan.

Allister Blyth, mijn collega in Schotland. Zonder hem had ik het waarschijnlijk niet lang uitgehouden.

Mijn ouders en mijn familie ben ik dankbaar voor voor alle support en steun die ze mij hebben gegeven en geven in mijn werk.

Ik hoop dat ik ooit een van mijn pupillen nog zie spelen op het hoogste niveau en ik droom ervan om misschien nog iets af te maken wat ik op jonge leeftijd niet heb kunnen bereiken, spelen op de (senior) Tour.

 

2022  Doughtie   globbers joomla templates